
Najlepsze smaki Lanzarote na Festiwalu Enogastronomicznym w Teguise na Lanzarote 26 i 27 listopada 2016
19 listopada 2016
Wielbiciele dobrej kuchni i wina spędzający urlop na Lanzarote w sobotę, 26 i niedzielę 27 listopada 2016 mają szansę wziąć udział w wydarzeniu mającym opinię jednego z najlepszych enogastronomicznych festiwali Wysp Kanaryjskich.
Impreza pod nazwą „Saborea Lanzarote” odbywająca się już po raz szósty będzie podzielona na siedem segmentów Jednym z nich jest Mercado de Productores, czyli Targ Producentów ze straganami przy których będzie można spróbować produktów lokalnych i nabyć je w atrakcyjnych cenach. Znajdziemy tam między innymi owoce i warzywa z gospodarstwa ekologicznego Finca Ecológica Tres Peñas, pieczarki z ChampiLanza, ekologiczne wina z Bodegas Vega de Yuco, Bodega La Geria, Bodega Los Bermejos, Bodegas El Grifo reprezentujące winnice D.O. z Lanzarote, ocet i cydr z jabłek Gran Valle (Gran Canaria), krewetki Gambas de La Santa i suszone na słońcu ryby z Pescados La Tiñosa.
Gastro Market z przestrzenią Saborea Canarias z kolei zaoferuje odwiedzającym możliwość zapoznania się z bogatą gastronomią Wysp Kanaryjskich, a Aula del Gusto i Aula Saborea de Lanzarote wypełnione będą pokazami gotowania w wykonaniu najlepszych szefów kuchni z Lanzarote, pozostałych Wysp Kanaryjskich oraz innych regionów Hiszpanii, warsztatami kulinarnymi, prezentacjami najlepszych produktów spożywczych i renomowanych win wyspy, i konkursami. Dla najmłodszych miłośników dobrego jedzenia przygotowano blok Chinijo Chef z warsztatami uczącymi w formie zabawy zdrowego odżywiania i przygotowywania potraw dla dzieci.
Miejsce imprezy: Namiot Miejski na Plaza de San Miguel i okolice Palacio Spínola, c/ León y Castillo, Teguise
Termin: sobota 10:30 do 20:00, niedziela 10:30 do 16:00.
Wybrane punkty obszernego programu festiwalu:
Dom Produktu Kanaryjskiego w Palacio Spínola de Teguise: kawa, oliwy, sery, wina… Miejsce, w którym profesjonaliści z branży gastronomicznej i szeroka publiczność będą mogli poznać perełki kuchni archipelagu oraz 100 najlepszych win Wysp Kanaryjskich. Zaplanowano warsztaty degustacji serów i win w odrębnych salach, przygotowano kantynę, która będzie przyrządzała typowe potrawy oraz aulę, w której będzie można spróbować kanaryjskich oliw, kawy, czarnych ziemniaków, gofio, piw gourmet marki Dorada etc.
Warsztaty i degustacje będą miały miejsce w sobotę od 11:00 do 20:00 oraz w niedzielę od 11:00 do 14:00.
Gastro Market: strefa, w której swoje produkty przedstawi 10 lanzaroteńskich restauracji, ponad 10 winnic D.O. Lanzarote, 4 producentów serów i 15 wytwórców innych produktów lokalnych.
Teguise Gastro: towarzyszące festiwalowi imprezy w mieście Teguise, takie jak koncerty, jarmark, targ rzemiosła i oferta lokalnych restauracji.
Konkurs otwarty: w tym roku będzie dotyczył kuchni z ryb. Zaprasza się do udziału wszystkich miłośników kuchni, osoby gotujące dla swoich rodzin i przyjaciół, uczniów szkół gastronomicznych i amatorów. Termin: niedziela od 11:30 do 13:30.
Koncerty: wydarzeniom festiwalu będzie towarzyszyła oprawa muzyczna:
- w sobotę od 19:30 zagra grupa Acatife (najbardziej znana grupa folklorystyczna Lanzarote)
- w niedzielę od 15:30 wystąpi Tio Matt
REKLAMA
Aula del Gusto – z udziałem Paco Pérez (5 gwiazdek Michelin) lub młodego szefa David Andrés. Będzie można obserwować pracę mistrzów i spróbować ich kulinarnych kreacji.
Sobota, 26 listopada 2016
godz. 11:00 Czekolada i wina słodkie na cztery ręce – Pedro Rodríguez Dios, szef cukierniczy Pedro Rodríguez Postres, restauracja La Gañanía, Tenerifa oraz Carlos Lozano, enolog z Bodegas Teneguía, La Palma)
godz. 12:30: Morze w kuchni awangardowej, David Andrés, szef kuchni Jordi Cruz w restauracji Àbac, 2 gwiazdki Michelina, właściciel i szef Somiatruites, finalista S.Pellegrino Young Chef w latach 2015 i 2016 Światowy Konkurs Młodych Szefów.
godz. 14:00: Hiszpańskie risotta z ryb, Manuel Tenllado, szef kuchni Hoteles Escuelas de Canarias, Gran Canaria
16:00: Prezentacja Piw Dorada Especial Selección de Trigo, Félix Guío Muñoz, mistrz piwowarski Compañía Cervecera de Canarias
17:00: Owoce morza i ryby w nowej kuchni galicyjskiej, Pablo Pizarro, szef i właściciel Bocanegra i przewodniczący kolektywu Coruña Cociña
18:30: Szef Kawioru, Diego Gallegos, Szef Kawioru, restauracja Sollo, Fuengirola, Málaga, jedna gwiazdka Michelina.
Niedziela, 27 listopada 2016
11:00: Kuchnia morza i ziemi, Víctor Bosseker, szef restauracji Isla de Lobos, Princesa Yaiza, Lanzarote
12:30: Kantabryjskie na talerzu Marcos Morán, szef Casa Gerardo, Prendes, Asturias, jedna gwiazdka Michelina
14:00: Morze według Paco, Paco Pérez, szef z 5 gwiazdkami Michelina: dwie w Miramar, Costa Brava, Gerona, dwie w Enoteca, Barcelona i jedna w Cinco, Berlín)
Aula Saborea Lanzarote
Czterech szefów z kolektywu Lanzarote Cocina zaprasza czterech szefów z archipelagu by gotować razem i przygotowywać typowe potrawy dla danej wyspy z pochodzących z niej produktów. Publiczność ogląda pracujących w parach renomowanych kucharzy i może spróbować przyrządzonych przez nich potraw na stoisku Lanzarote Cocina.
Aula Chinijo Chef (Malutki Szef Kuchni, czyli warsztaty kulinarne dla dzieci) podczas których kucharze znani z programów telewizyjnych w zabawny sposób przedstawiają dzieciom swoje przepisy. Najmłodsi spędzają wspaniale czas na swój sposób eksperymentując w kuchni, jednocześnie poznając zasady zdrowego odżywiania.
1) Naucz się tworzyć kształty z ryb (sobota, godz. 11:00 i 16:30, niedziela 11:00)
2) Zabawne kulki z ryb (sobota, g. 12:15, 17:45, niedziela, godz. 13:30)
3) Inny sposób przyrządzania krewetek gambas de La Santa (sobota, g. 13:30, 19:00, niedziela g. 13:30)
Na zajęcia Chinijo Chef można zapisywać dzieci w wieku od 6 do 14 lat pod numerem telefonu +34 617 451 893 ( od 8:00 do 20:00).
Kategorie: Kuchnia Wysp Kanaryjskich, Lanzarote, Zakupy na Lanzarote Tagi: kuchnia Wysp Kanaryjskich, wina z Lanzarote