
„Guachinches”, czyli sezonowe jadłodajnie prowadzone przy winnicach na Teneryfie
11 marca 2014
Na Teneryfie mówi się, że historia słowa guachinche określającego funkcjonującą przy winnicy jadłodajnię sięga okresu, gdy brytyjscy kupcy odwiedzając gospodarstwa rolne na znak gotowości próbowania win i innych specjałów wypowiadali „I’m watching you”, co było rozumiane przez farmerów jako „Hay un guachinche?”, co oznacza pytanie o stragan, przy którym można degustować produkty.
By uprzyjemnić proces zakupów w winnicach, przygotowano przy nich prosto urządzone pokoje, w których częstowano kupców ugotowanymi w domowej kuchni potrawami, które z biegiem czasu zaczęto serwować za opłatą.
Jeszcze do niedawna setki rodzin na Teneryfie prowadzących małe, przydomowe winnice utrzymywały się z tego sposobu sprzedawania wina. Bardzo popularny stał się zwyczaj spotykania się w weekendy w wybranych guachinches, które udostępniają swoje lokale osobom pragnącym wspólnie pograć i pośpiewać kanaryjską muzykę ludową.
W przeszłości guachinches nie podlegały regulacjom obowiązującym lokale gastronomiczne, nie płaciły też podatków od tego typu działalności, uważane więc były przez bary i restauracje za nielegalną konkurencję. Niektóre z guachinches, gdy skończyło im się domowe wino, sprzedawały pod własną marką tańsze, przywożone z kontynentu . Pod guachinches podszywały się często typowe bary nie posiadające własnych winnic.
Surowe normy wywalczonego przez lobby przedstawicieli restauracji i wydanego w sierpniu 2013 r dekretu regulującego działalność guachinches udało się spełnić tylko 72 jadłodajniom. Wcześniej przy winnicach Teneryfy funkcjonowało około 500 tego typu lokali. Część z nich została niestety zamknięta, niektóre może przekształcą się z czasem w restauracje.
Jak poznamy prawdziwy lokal guachinche? Oto kilka wskazówek:
1. Tabliczka w kolorze wina z literką „V” oraz napisem „VINO DE COSECHA PROPRIA”, czyli „Wino z własnych upraw”. Ten typ tabliczki obowiązuje od marca br., dawniej miały tabliczkę „Se vende vino”, czyli „Sprzedaż wina”.
2. Tylko wino z własnych upraw. Często nalewane prosto z beczek lub baniaków do dzbanków, pite w szklaneczkach. Poza winem z napojów można podawać tylko wodę.
3. W menu tylko maksymalnie 3 dania, poza tym tylko owoce i domowe przetwory z własnych upraw. Serwuje się najczęściej popularne potrawy kuchni kanaryjskiej, takie jak carne de cabra (koźlina), conejo frito (smażony królik), pulpo guisado (duszona ośmiornica), costillas con papas y pina (żeberka z ziemniakami i kukurydzą), garbanzas (ciecierzyca), tollos (aromatycznie przyprawiony gulasz z suszonej ryby z gatunku rekinowatych).
4. W prawdziwym guachinche nie zamówimy kawy (by ominąć tę niedogodność, gospodarze czasami częstują po posiłku kawą zrobioną we własnym domu).
Jeśli lubicie nowe doświadczenia kulinarne, odwiedźcie któryś z tych sympatycznych, rodzinnych lokali, a będziecie zachwyceni smakiem prostych, przygotowywanych przez ich gospodarzy, autentycznych potraw kuchni Wysp Kanaryjskich. Zamiast kelnerki czy kelnera do Waszego stolika podejdzie gospodyni lub gospodarz, którzy uważając Was za gości we własnym domu, będą się starali zabawić Was rozmową.
W piątkowy wieczór odwiedzają guachinches grupy Kanaryjczyków, często przynoszą gitary lub timple i śpiewają wspólnie ludowe piosenki.
REKLAMA
Jak znaleźć prawdziwe guachinche?
Guachinches mogą działać tylko 4 miesiące w roku, lub nawet krócej, jeśli wcześniej sprzedadzą wino. Niektóre z nich otwierają się zaraz po pierwszym otwarciu beczek z winem w grudniu, inne dopiero w lutym. Z tego powodu zrezygnowaliśmy z podania tutaj listy 72 oficjalnych jadłodajni tego typu.
Najwięcej guachinches jest w regionie doliny Orotavy, Tacoronte, El Sauzal, Tegueste, La Matanza de Acentejo, La Victoria de Acentejo, Santa Ursula, Los Realejos. Gdy będziecie przejeżdżać w okolicach winnic w tych regionach, rozejrzyjcie się za tabliczką w kolorze wina z literą „V”, lub zapytajcie o guachinche (wymawia się „guaczincze” ) któregoś z przechodniów. Na pewno będzie wiedział, które z guachinches jest otwarte.
Kategorie: Aktualności, Teneryfa Tagi: kuchnia Wysp Kanaryjskich, Teneryfa, winnice Teneryfa, Wino z Wysp Kanaryjskich