Ruta de la Tapa Adeje 2015, czyli kulinarny spacer Szlakiem hiszpańskich przekąsek tapas po Adeje
13 listopada 2015
26 restauracji i 26 tapasów startuje w konkursie na najlepszą tapę regionu Adeje na południu Teneryfy. Oceniać wyczyny mistrzów kuchni będą mieszkańcy regionu oraz turyści, którzy w okresie od 14 do 29 listopada odwiedzą przynajmniej cztery z lokali biorących udział w imprezie. Wystawianej w konkursie hiszpańskiej przekąski tapa będzie można spróbować za składkę w wysokości 3 EUR, w cenę degustacji poza tapą wliczona jest lampka wina, piwo, woda lub inny napój.
Będzie można spróbować m. in. krokietów z batatów i dorsza z sosami mojo z kolendry i awokado i czerwonym, ośmiornicy z ziemniakami i sosem mojo z suszonych pomidorów, żeberek z sosem grillowym, roladki bekonowej nadziewanej bananem, ptysia z lodami, mango i śmietaną i wielu innych tap, również o fantazyjnych nazwach typu „Ziemia i morze”, „Iberyjskie gniazdo”, „Smaki mojej ziemi”, „Orientalny akcent” czy „Bananowy grzech”.
Osoby, które spróbują przynajmniej 4 tap, będą mogły wziąć udział w losowaniu cennych nagród – 25 kolacji dla 2 osób w restauracjach biorących udział w konkursie oraz noclegu dla 2 osób w hotelu na Teneryfie ze śniadaniem i kolacją w którejś z uczestniczących restauracji.
Jak wziąć udział w konkursie? Odwiedzając restauracje zbieramy pieczątki w karnecie, który możemy pobrać w każdej z nich. Po zebraniu 4 pieczątek wpisujemy do karnetu swoje dane kontaktowe i wrzucamy go do skrzynki w którymś z wyznaczonych punktów, np. w Biurach Informacji Turystycznej przy plaży Troya lub przy plaży Fañabe, w Domu Kultury (Centro Cultural) lub Domu Młodzieży (Casa de Juventud) w Adeje. Mamy na to czas do 30 listopada 2015.
Mapę z lokalizacją lokali biorących udział w konkursie można pobrać na telefon na stronie (http://www.adeje.es/muestrasgastronomicas/ruta-de-la-tapa.). Dostępne są tam także zdjęcia przysmaków biorących udział w konkursie.
Ruta de La Tapa Adeje 2015 jest częścią odbywającego się już od sześciu lat festiwalu gastronomicznego Degusta. me, w Adeje na południu Teneryfy, podczas którego odbywają się targi żywności, degustacje, pokazy i warsztaty kulinarne.
REKLAMA
Kategorie: Kuchnia Wysp Kanaryjskich, Teneryfa Tagi: Teneryfa