Wyspy Szczęśliwe Menu

Reklama

guachinches

„Guachinches”, czyli sezonowe jadłodajnie prowadzone przy winnicach na Teneryfie

11 marca 2014

Na Teneryfie mówi się, że historia słowa  guachinche określającego funkcjonującą przy winnicy jadłodajnię sięga okresu, gdy brytyjscy kupcy odwiedzając gospodarstwa rolne na znak gotowości próbowania win i innych specjałów wypowiadali „I’m watching you”,  co było rozumiane przez farmerów  jako „Hay un guachinche?”, co oznacza pytanie o stragan, przy którym można degustować produkty.

 

By uprzyjemnić proces zakupów w winnicach, przygotowano przy nich prosto urządzone pokoje, w których częstowano kupców ugotowanymi  w domowej kuchni potrawami, które z biegiem czasu zaczęto serwować za opłatą.

 

lokal typu guachinche

Prosty wystrój lokalu typu guachinche

 

Jeszcze do niedawna setki rodzin na Teneryfie prowadzących małe, przydomowe winnice utrzymywały się z tego sposobu sprzedawania wina. Bardzo popularny stał się zwyczaj spotykania się w weekendy w wybranych guachinches, które udostępniają swoje lokale osobom pragnącym  wspólnie pograć i pośpiewać kanaryjską muzykę ludową.

W przeszłości guachinches nie podlegały regulacjom obowiązującym lokale gastronomiczne, nie płaciły też podatków od tego typu działalności, uważane więc były przez bary i restauracje za nielegalną konkurencję. Niektóre z guachinches, gdy skończyło im się domowe wino,  sprzedawały pod własną marką tańsze, przywożone z kontynentu . Pod guachinches podszywały się często typowe bary nie posiadające własnych winnic.

Surowe normy wywalczonego przez lobby przedstawicieli restauracji i wydanego w sierpniu 2013 r dekretu regulującego działalność guachinches udało się spełnić tylko 72 jadłodajniom. Wcześniej przy winnicach Teneryfy funkcjonowało około 500 tego typu lokali. Część z nich została niestety zamknięta, niektóre może przekształcą się z czasem w restauracje.

 

Jak poznamy prawdziwy lokal guachinche? Oto kilka wskazówek:

 

1. Tabliczka w kolorze wina z literką „V” oraz napisem „VINO DE COSECHA PROPRIA”, czyli „Wino z własnych upraw”. Ten typ tabliczki obowiązuje od marca br., dawniej miały tabliczkę „Se vende vino”, czyli „Sprzedaż wina”.

2. Tylko wino z własnych upraw. Często nalewane prosto z beczek lub baniaków do dzbanków, pite w szklaneczkach. Poza winem z napojów można podawać tylko wodę.

3. W menu tylko maksymalnie 3 dania, poza tym tylko owoce i domowe przetwory z własnych upraw. Serwuje się najczęściej popularne potrawy kuchni kanaryjskiej, takie jak carne de cabra (koźlina),  conejo frito (smażony królik), pulpo guisado (duszona ośmiornica),  costillas con papas y pina (żeberka z ziemniakami i kukurydzą),  garbanzas (ciecierzyca), tollos (aromatycznie przyprawiony gulasz z suszonej ryby z gatunku rekinowatych).

4. W prawdziwym guachinche nie zamówimy kawy  (by ominąć tę niedogodność, gospodarze czasami częstują po posiłku kawą  zrobioną we własnym domu).

 

żeberka

Żeberka z ziemniakami i kukurydzą, obficie polane zielonym sosem mojo

 

Jeśli lubicie nowe doświadczenia kulinarne, odwiedźcie któryś z tych sympatycznych, rodzinnych lokali, a będziecie zachwyceni smakiem prostych, przygotowywanych przez ich gospodarzy, autentycznych potraw kuchni Wysp Kanaryjskich. Zamiast kelnerki czy kelnera do Waszego stolika podejdzie gospodyni lub gospodarz, którzy uważając Was za  gości we własnym domu, będą się starali zabawić Was rozmową.

W piątkowy wieczór odwiedzają guachinches grupy Kanaryjczyków,  często przynoszą gitary lub timple i śpiewają wspólnie ludowe piosenki.

REKLAMA

Jak znaleźć prawdziwe guachinche?

 

Guachinches mogą działać tylko 4 miesiące w roku, lub nawet krócej, jeśli wcześniej sprzedadzą wino. Niektóre z nich otwierają się zaraz po pierwszym otwarciu beczek z winem w grudniu, inne dopiero w lutym.  Z tego powodu zrezygnowaliśmy z podania tutaj listy 72 oficjalnych jadłodajni tego typu.

Najwięcej guachinches jest w regionie doliny Orotavy, Tacoronte, El Sauzal, Tegueste, La Matanza de Acentejo, La Victoria de Acentejo, Santa Ursula, Los Realejos.  Gdy będziecie przejeżdżać w okolicach winnic w tych regionach, rozejrzyjcie się za tabliczką  w kolorze wina z literą „V”, lub zapytajcie o guachinche (wymawia się „guaczincze” ) któregoś z przechodniów. Na pewno będzie wiedział, które z guachinches jest otwarte.

 

tollos, czyli gulasz z suszonej ryby

Tollos, czyli gulasz z suszonej ryby z gatunku rekinowatych

 

 

 

 

 

Jeśli podoba Ci się ten wpis, poleć go swoim znajomym

Kategorie: Aktualności, Teneryfa Tagi: , , ,

Reklama

Copyright © 2012-2019 by wyspy-szczesliwe.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Prezentowane na tej stronie internetowej ogłoszenia, reklamy, cenniki i informacje nie stanowią oferty w rozumieniu przepisów Kodeksu cywilnego

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies jedynie do przechowywania ustawień wyświetlania strony. Nie przechowywujemy żadnych informacji, które pozwalałyby identyfikować użytkowników. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na zapis lub odczyt cookies zgodnie z ustawieniami przeglądarki.