Wyspy Szczęśliwe Menu

Reklama

Saborea Lanzarote

Najlepsze smaki Lanzarote na Festiwalu Enogastronomicznym w Teguise na Lanzarote 26 i 27 listopada 2016

19 listopada 2016

Wielbiciele dobrej kuchni i wina spędzający urlop na Lanzarote w sobotę, 26 i niedzielę 27 listopada 2016 mają szansę wziąć udział w wydarzeniu mającym opinię jednego z najlepszych enogastronomicznych festiwali Wysp Kanaryjskich.  

Impreza pod nazwą „Saborea Lanzarote” odbywająca się już po raz  szósty będzie podzielona na siedem segmentów Jednym z nich jest Mercado de Productores, czyli Targ Producentów ze straganami przy których będzie można spróbować produktów lokalnych i nabyć je w atrakcyjnych cenach. Znajdziemy tam między innymi owoce i warzywa z gospodarstwa ekologicznego Finca Ecológica Tres Peñas, pieczarki z ChampiLanza, ekologiczne wina z Bodegas Vega de Yuco, Bodega La Geria, Bodega Los Bermejos, Bodegas El Grifo reprezentujące winnice D.O. z Lanzarote, ocet i cydr z jabłek Gran Valle (Gran Canaria),  krewetki Gambas de La Santa i suszone na słońcu ryby z Pescados La Tiñosa.

Gastro Market z przestrzenią Saborea Canarias z kolei zaoferuje odwiedzającym możliwość zapoznania się z bogatą gastronomią Wysp Kanaryjskich, a Aula del Gusto i Aula Saborea de Lanzarote wypełnione będą pokazami gotowania w wykonaniu najlepszych szefów kuchni z Lanzarote, pozostałych Wysp Kanaryjskich oraz innych regionów Hiszpanii, warsztatami kulinarnymi, prezentacjami najlepszych produktów spożywczych i renomowanych win wyspy, i konkursami. Dla najmłodszych miłośników dobrego jedzenia przygotowano blok Chinijo Chef  z warsztatami uczącymi w formie zabawy zdrowego odżywiania i przygotowywania potraw dla dzieci.

 

Miejsce imprezy: Namiot Miejski na Plaza de San Miguel i okolice Palacio Spínola, c/ León y Castillo, Teguise

Termin: sobota 10:30 do 20:00, niedziela 10:30 do 16:00.

Wybrane punkty obszernego programu festiwalu:

Dom Produktu Kanaryjskiego  w Palacio Spínola de Teguise: kawa, oliwy, sery, wina… Miejsce, w którym profesjonaliści z branży gastronomicznej i szeroka publiczność będą mogli poznać perełki kuchni archipelagu oraz 100 najlepszych win Wysp Kanaryjskich. Zaplanowano warsztaty degustacji serów i win w odrębnych salach, przygotowano kantynę, która będzie przyrządzała typowe potrawy oraz aulę, w której będzie można spróbować kanaryjskich oliw, kawy, czarnych ziemniaków, gofio, piw gourmet marki Dorada etc.

Warsztaty i degustacje będą miały miejsce w sobotę od 11:00 do  20:00 oraz w niedzielę od 11:00 do 14:00.

Gastro Market: strefa, w której swoje produkty przedstawi 10 lanzaroteńskich restauracji, ponad 10 winnic D.O. Lanzarote, 4 producentów serów i 15 wytwórców innych produktów lokalnych.

Teguise Gastro: towarzyszące festiwalowi imprezy w mieście Teguise, takie jak koncerty, jarmark, targ rzemiosła i oferta lokalnych restauracji.

 

Konkurs otwarty: w tym roku będzie dotyczył kuchni z ryb. Zaprasza się do udziału wszystkich miłośników kuchni, osoby gotujące dla swoich rodzin i przyjaciół, uczniów szkół gastronomicznych i amatorów. Termin: niedziela od 11:30 do 13:30. 

Koncerty: wydarzeniom festiwalu będzie towarzyszyła oprawa muzyczna:

  • w sobotę od 19:30 zagra grupa Acatife (najbardziej znana grupa folklorystyczna Lanzarote)
  • w niedzielę od 15:30 wystąpi Tio Matt

 

REKLAMA

 

Aula del Gusto – z udziałem Paco Pérez (5 gwiazdek Michelin) lub młodego szefa David Andrés. Będzie można obserwować pracę mistrzów i spróbować ich kulinarnych kreacji.

 

Sobota, 26 listopada 2016

godz. 11:00 Czekolada i wina słodkie na cztery ręce – Pedro Rodríguez Dios, szef cukierniczy Pedro Rodríguez Postres, restauracja La Gañanía, Tenerifa oraz Carlos Lozano, enolog z Bodegas Teneguía, La Palma)

godz. 12:30: Morze w kuchni awangardowej, David Andrés, szef kuchni  Jordi Cruz w restauracji Àbac, 2 gwiazdki Michelina, właściciel i szef Somiatruites, finalista S.Pellegrino Young Chef w latach 2015 i 2016 Światowy Konkurs Młodych Szefów.

godz. 14:00: Hiszpańskie risotta z ryb, Manuel Tenllado, szef kuchni Hoteles Escuelas de Canarias, Gran Canaria

16:00: Prezentacja Piw Dorada Especial Selección de Trigo, Félix Guío Muñoz, mistrz piwowarski Compañía Cervecera de Canarias

17:00: Owoce morza i ryby w nowej kuchni galicyjskiej, Pablo Pizarro, szef i właściciel Bocanegra i przewodniczący kolektywu Coruña Cociña

18:30:  Szef Kawioru, Diego Gallegos, Szef Kawioru, restauracja Sollo, Fuengirola, Málaga, jedna gwiazdka  Michelina.

 

 

Niedziela, 27 listopada 2016

11:00: Kuchnia morza i ziemi, Víctor Bosseker, szef restauracji Isla de Lobos, Princesa Yaiza, Lanzarote

12:30: Kantabryjskie na talerzu Marcos Morán, szef  Casa Gerardo, Prendes, Asturias, jedna gwiazdka Michelina

14:00: Morze według Paco, Paco Pérez, szef z 5 gwiazdkami Michelina: dwie w Miramar, Costa Brava, Gerona,  dwie w Enoteca, Barcelona i jedna w Cinco, Berlín)

 

 

 

Aula Saborea Lanzarote 

Czterech szefów z kolektywu Lanzarote Cocina zaprasza czterech szefów z archipelagu by gotować razem i przygotowywać typowe potrawy dla danej wyspy z pochodzących z niej produktów. Publiczność ogląda pracujących w parach renomowanych kucharzy i może spróbować przyrządzonych przez nich potraw na stoisku Lanzarote Cocina.

 

 

Aula Chinijo Chef  (Malutki Szef Kuchni, czyli warsztaty kulinarne dla dzieci) podczas których kucharze znani z programów telewizyjnych w zabawny sposób przedstawiają dzieciom swoje przepisy. Najmłodsi spędzają wspaniale czas na swój sposób eksperymentując w kuchni, jednocześnie poznając zasady zdrowego odżywiania.

1) Naucz się tworzyć kształty z ryb (sobota, godz. 11:00 i 16:30,  niedziela 11:00)

2) Zabawne kulki z ryb (sobota, g. 12:15, 17:45, niedziela, godz. 13:30)

3) Inny sposób przyrządzania krewetek gambas de La Santa (sobota, g. 13:30, 19:00, niedziela g. 13:30)

 

Na zajęcia Chinijo Chef można zapisywać dzieci w wieku od 6 do 14 lat pod numerem telefonu +34 617 451 893 ( od 8:00 do 20:00).

 

 

Jeśli podoba Ci się ten wpis, poleć go swoim znajomym

Kategorie: Kuchnia Wysp Kanaryjskich, Lanzarote, Zakupy na Lanzarote Tagi: ,

Reklama

Copyright © 2012-2024 by wyspy-szczesliwe.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Prezentowane na tej stronie internetowej ogłoszenia, reklamy, cenniki i informacje nie stanowią oferty w rozumieniu przepisów Kodeksu cywilnego

Pliki cookies na naszym Portalu wykorzystywane są jedynie do przechowywania ustawień wyświetlania przeglądanych stron. Nie przetwarzamy danych umożliwiających identyfikację użytkownika. Przeglądanie stron oznacza zgodę na zapis lub odczyt ciasteczek zgodnie z ustawieniami przeglądarki.