Ruta de La Tapa Granadilla de Abona 15.11-15.12.2013 na Teneryfie
15 listopada 2013
Warzywa, owoce, sery, ryby i owoce morza to produkty, które dominują w kuchni kanaryjskiej. Miejscowi szefowie kuchni nawet z prostych składników potrafią wyczarować arycydzieła godne gwiazdek Michelina, a najlepszą okazją do ich spróbowania są rozmaite przeglądy gastronomiczne.
Jedną z takich imprez jest organizowany już po raz VII w regionie Granadilla de Abona na Teneryfie w okresie od 15 listopada do 15 grudnia 2013 konkurs na najlepszą tapę, w którym uczestniczy 30 restuaracji z El Medano, 6 z Los Abrigos, 3 z Granadilla de Abona, 4 z San Isidro, 2 z Charco del Pino i 1 z Cruz de Tea.
„Sekrecik”, „Smak gomerski”, „Szaszłyk stulecia” , „Do widzenia, 2013” , „Zagadka rozbitka” , „A to co ma być?” , „Ukryte jajko” , „Szalona langustynka” czy „Fuzja między Maksykiem i Kanarami” to tylko kilka z zachęcających nazw smakołykow, których będzie można spróbować podczas konkursu.
Wizyta nawet w kilku restauracjach nie nadwyręży naszego wakacyjnego budżetu – oferowaną w konkursie tapę serwowaną z kieliszkiem wina, szklanką piwa lub wody można zamówić za symboliczne 2,5 EUR. Nowością w tegorocznym przeglądzie są desery i koktaile, które będą podawane odpowiednio za 2 i 3 EUR.
Przewodnik po lokalach biorących udział w imprezie wraz z ich adresami, godzinami otwarcia oraz fotografiami i składnikami proponowanych tap znajduje się tutaj: http://www.granadilladeabona.org/images/stories/AEDL/131104rutatapa.pdf, jest też dostępna jego mobilna wersja.
Wśród osób, które wypełnią otrzymany w którejś z uczestniczących restauracji „karnet tapeadora” i przedstawią go w Urzędzie Miasta Granadilla de Abona do 13 stycznia 2014, zostaną rozlosowane nagrody.
Kategorie: Kuchnia Wysp Kanaryjskich, Teneryfa Tagi: Teneryfa